sâmbătă, 7 iulie 2018

Ce facem cu instrumentarul medical?


Ce facem cu instrumentarul medical?



Indiferent de natura cabinetului sau clincii medicale, instrumentarul este ceva ce nu lipseste din dotari. Fie ca e vorba de un cabinet Stomatologic, ORL, Oftalmologic sau o sala de operatii, tot instrumentarul este folosit la maxim. De aceea, pensele, scalperele, foarfecele si multe altele sunt, adesea, un focar de infectie daca nu sunt curatate si apoi dezinfectate si sterilizate corespunzator. Este de datoria personalului din aceste unitatii medicale sa se asigure ca raspandirea diferitelor virusuri si bacterii sau toxine este evitata. Trebuie urmate anumite proceduri in ceea ce priveste dezinfectarea corecta. Astfel, se vor asigura ca sanatatea lor dar si a pacientilor sau chiar a propriei familii nu este in pericol.
Aici nu vorbim de curatarea instrumentarului. Aceasta se face doar la suprafata, pe murdaria vizibila. Prin curatare doar se indeparteaza bacteriile insa nu sunt ucise. Asta face dezinfectarea. Aceasta se face cu ajutorul unor solutii speciale si anume acei dezinfectanti instrumentar speciali. Acestia trebuie achizitionati de la o firma specializata in comercializarea lor, precum Esteto. Ei iti vor furniza produse de inalta calitate si care se supun standardelor impuse de legislatia actuala. Ca sa dezinfectezi instrumentarul, de cele mai multe ori acestea se scufunda practic in solutia potrivita. Acestea nu se curata doar ci se lasa o perioada de timp care poate sa fie de minim 10 minute, in functie de puterea dezinfectantului. Dupa aceasta procedura este obligatoriu sa se faca si sterilizarea instrumentelor, tot cu solutii pe care le gasiti la Esteto.
Ce bacterii si virusuri sunt distruse de aceste produse din categoria consumabile dezinfectanti medicali?
- Mycobacterium tuberculosis- este acea bacterie care se afla la baza celor mai multe cazuri de tuberculoza.
- Candida albicans -este o specie de fungi. Aceasta specie elibereaza toxine avand capacitatea de a se inmulti si a migra. Este una din cele mai comune infectii intalnite la om.
- Aspergillus niger - este o specie de fungi care pot fi cu usurinta inhalati. Acesti fungi se gasesc cu usurinta si in mediul inconjurator si, de obicei, afecteaza persoanele cu un sistem imunitar mai scazut. Denumirea sub care cunoastem cel mai bine aceasta specie este de mucegai.
- Pseudomonas aeruginosa- e o bacterie care afecteaza tractul respirator si urinar. Este o bacterie periculoasa si rezistenta.
- Escherichia coli - este bacteria care o regasim si in intestinul omului dar exista anumite tulpini care pot produce anumite afectiuni ale tractului digestiv si urinar.
- Stafilococul aureus- este una din bacteriile ce pot afecta cel mai mult organismul. Este extrem de periculoasa si rezistenta. Multe cazuri de septicemie sunt produse din cauza acestei bacterii.
-HIV- este unul dintre cele mai inspaimantatoare virusuri din epoca moderna si care a facut un numar enorm de victime. Da, se poate lua din cauza intrumentarului nedezinfectat si nesterilizat care a intrat in contact cu un pacient infectat.
-Hepatita- este una din afectiunile virale care, in functie de forma sa, poate duce la complicatii extrem de grave. Inclusiv de la un cabinet stomatologic sau cosmetic, in care instrumentarul nu a fost dezinfectat suficient, se poate capata aceasta maladie cumplita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ads Inside Post