marți, 18 februarie 2014

Ajutorul


 Am  discutat de o mulțime de factori, acum este rândul ajutorului. Să nu îl confundați cu sprijinul, poate sunt asemănătoare , dar au semnificații total diferite. Ajutorul este semnificația la propriu, adică să ajuți pe cineva la realizarea unui obiectiv .
În multe relații, partenerii nu se prea ajută și invocă o grămadă de scuze. Rolul femeii este la cratiță , bărbatul nu are ce căuta în bucătărie ,cine sunt eu să ajut , Nu am de ce să ajut pentru că nu am fost ajutat ș.a.m.d.

Ajutorul îl dai pentru că te pui în șituația celui care este lângă tine și sti cât de greu îi este. Oamenii au un defect, nu pot să se pună în locul apropelui și să înțeleagă de ce este așa. Rămân marcați de anumite experiențe, iar ei aplică cea mai ușoară metodă, uitarea. Dar după cum știm, nimic nu se uită ci se transformă în ceva mai monstruos. Așa este într-o relație , ceea ce trăim noi ne marchează și involuntar o să ne ajungă. De aceea trebuie să avem încredere în persoana de lângă noi, să îi spunem tot ce ne macină, iar împreună să se ajute reciproc.

Trecutul trebuie adus la suprafață și analizat astfel încât să vedeți ce beneficii ați avut. Există părți rele, dar există și părți bune, contează ce ochelari aveți. Trecutul nostru influențează foarte mult relația, iar ajutorul dat persoane de lângă noi este reflexia este ceea ce am trăit. Adică am dat ajutor, am primit trădare, am dat odată, am dat de două ori, de trei ori. Am primit trădare, acum nici nu mai ai energie să dai, dar nu toate persoanele sunt la fel, dacă te-au trădat atâția, nu trebuie să te răzbuni pe partenerul/partenera de viață. Este greu deoarece o să ai precum un scut când vine vorba de a da ajutor. Haideți să vă dau câteva exemple pentru a înțelege mai bine ceea ce doresc eu să spun aici .

Exemplul numărul 1:


Femeia x este căsătorită cu bărbatul y. Aceasta munceşte foarte mult, nu primeşte ajutor, dar mereu soţul iasă precum vitejii de după război , că el le face pe toate. Este foarte frumos să vi acasă să ştii puţin și să critici că nu a făcut aia, aia, aia, dar ce a făcut nu vezi și după zici că ai făcut tu totul. Femeia munceşte, dar mereu îi este frică să nu vină acesta acasă și să facă scandal. Ajutor nu prea primeşte, el nu prea o ajută doar zice că el le face pe toate și în final nu face nimic. Acum am putea sta și să îl judecăm până mâine, dar nimeni nu știe că la servici el făcea toată treaba, colegii lui care erau mai leneși nu făceau mai nimic, iar când venea șeful să vadă ce fac, aceia ieșeau și spuneau că ei au făcut totul. Cum era frustrat, se descărca acasă pe soție. Această chestie îl forțează să nu își prea ajute soția, dar după să spună că a făcut totul.

Exemplul numărul 2

Bărbatul y este căsătorit de 3 ani cu femeia y. Când merg în vizite la prieteni, acesta face mișto că soția lui nu prea gătește, iar el trebuie să o ajute mereu. Femeia este foarte rușinată de aceste întâmplări, mai ales că soțul ei îi zice că dacă nu îl lua pe el murea de foame. Cum credeți că se simte femeia ? Groaznic, chiar dacă nu arată, se desconsideră și îi vine din ce în ce mai greu să se apuce de gătit. Soțului său îi este rușine cu ea, dar face glume și asta îl mai scoate din rușine .
După părerea mea, nu știu la ce sa căsătorit cu ea dacă face așa , nu o întreabă , nu o ajută, să învețe a găti. Multe dintre gospodine o să o facă că nu este bună de nimic, la ce sa măritat dacă nu știe să gătească? Vedeți cum este omul, se grăbește să judece, fără să se întrebe dacă ceva care a marcat-o. O determină să aibă această atitudine. Și chiar așa este. Mama ei dorea foarte mult ca fiica sa să învețe tehnica artei culinare, ea fiind bucătăreasă de meserie și una foarte bună. Când fata gătea mama ei stătea precum un ghimpe, ''nu este bine așa'', ''vai da nu ști nimic'', ''vai ai pus prea puţină sare'','' vai ai ars  mâncarea'', ''nu esti o bucătăreasă bună'', ''ba mai mult o și lovea cu lingura de lemn peste mână, când vedea că nu împătură bine sarmalele. Acele momente au fost foarte grele, de aceea ea avea senzația că cineva o să o critice și mai bine, nu prea făcea. Păi soțul de unde să știe? Nu o întreabă, preferă să facă mișto. De aceea dacă partenerul din viaţa voastră are o problemă, iar voi puteți ajuta, face-ți, că roata se poate întoarce, nu da bir cu fugiții. Sunteți acolo cu un scop, Dumnezeu nu v-a pus întâmplător , înseamnă că puteți contribui la fericirea acelei persoane .

Exemplul numărul 3

Fata x este într-o relație cu băiatul y. Băiatul este foarte bun, dar are un trecut care îl trage precum o ancoră la fund. Fata are probleme cu aspectul fizic, adică are coșuri pe față. Este foarte rușinată de acest fapt, mereu plânge, sparge oglinzi, se crede un monstru. Băiatul nu îi zice nimic, o lasă să își facă rău singură considerându-se un monstru. Aici băiatul ar trebui să o înțeleagă, să o ajute să vadă că este frumoasă. Dar indiferența aceasta a băiatului, negarea aceasta pentru ajutor are o cauză foarte  adâncă. Fata are nevoie de ajutor pentru a trece mai ușor peste această problemă a pubertății, acneea, dar băiatul neagă, zicând că nu este el Hristos,etc. De ce credeți că face asta ? Pentru că amestecă lucrurile, a fost dezamagit de oameni la serviciu, adică a ajutat și a primt țeapă. Dar face o greșală colosală, să amestece dezamăgirile. Una este să ajuți un prieten și alta să ajuți niște prieteni. Este o diferență de legături sentimentale, dar dacă a fost dezamăgit de aceștia o să creadă că orice persoană, indiferent de legătura sentimnetală, o să îl dezamăgească. Ca un sfat, cred că ar trebui să își analizeze experiențele și să vadă ce au câștigat,  să fie alături de prsoana iubită, împreună se pot găsii soluții, nu separat .
 
Vedeți voi dragii și dragele mele, un om care refuză să ajute nu este neapărat un om rău. Înseamnă că a dat ajutor și a primit trădare sau dezamăgire și de aceea oamenii fac greșala de a încerca să uite dezamăgirea și nu mai ajută pe nimeni de teamă că o să  fie din nou înșelați. Fuga este ușoară, doar aparent, repet doar aparent pentru că o să vă ajungă ea pe voi, mai târziu, dar cu o energie fanatastică. De aici frustrări, simptome de singurătate etc.

De aceea, încercați să vă ajutați partenerul sau paretenera deoarece involuntar o vă ajutați pe voi. Nu dați bir cu fugiții crezând că este mai ușor, defapt ați als calea grea. A înfrunta o situație înseamnă că ști ce te așteaptă, dar ai curajul necesar de a tăia totul de la rădăcină, nu dor floarea .
Dragii și dragele mele, aveți grijă de relațiile voastre și nu vă întrebați de ce sunteți acolo. Dumnezeu are un rol foarte important dacă apăreți în viața acelei persoane când are mai mare nevoie. Rămâneți iubiți , vă pup pe toți !

4 comentarii:

Ads Inside Post