vineri, 7 februarie 2014

Aprecierea


Dragii și dragele mele , am ajuns la un alt factor important, aprecierea. Cu toții ne dorim să fim apreciați, laudați în activitățile pe care le înteprindem. Fie pentru rezultatele școlare , fie pentru noua mașină cumpărată , pentru prietena care ne-am facut-o, serivciul pe care l-am obținut ,ș .a.m.d. Aprecierea este o nevoie care ne indică cât de eficienți suntem. Există mai multe tipuri deapreciere,o să vă prezint câteva, iar mai apoi , vă voi prezenta cât este de importantă într-o relație.



Definiția
Aprecierea este factorul care indică stima pe care persoanele, o au asupra ta ,apărând ca urmare a unei activități inteprinse sau a unor  situații prin care ai trecut .

Aprecierea poate fi de 3 feluri :

  • Apreciere extraordinară. Este acea apreciere care se obţine ca urmare a unor rezultate excepţionale .

Spre exemplu, atunci când câştigi un loc de muncă foarte bine cotat și cu o concurență mare, luând un examen foarte greu , bacalaureat , licență , master,ș.a.m.d. Dar această apreciere extraordinară nu se rezumă doar la lucruri materiale , apre și atunci când ai o familie foarte frumoasă, când aduci pe lume un copilaş, având grijă de părinții tai, la fel cum și ei au avut când ai fost mic, etc .

  • Apreciere constructivă. Este acea apreciere care apare în urma unui efort foarte mare ,făcut de o persoană, dar care nu este reușit. Depunând acel efort , dar nereușind , aprecierea există pentru inițiativă.

Aici avem ca exemple  : Un copil își dă toată silința să i-a un examen , dar are un atac de panică și uită tot..O soție începătoare în ale bucătăriei. Copilul care cade încercând să învețe mersul pe bicicletă. Un soț , care nu le are cu gătitul, dar vrea să îi pregătească o surpriză soției , chiar dacă arde mâncarea. Un iubit care încercă să facă o felicitare , deși nu are talente artistice .O iubită care îți croiește singură un tricou , deși mânacile sunt mari, ș.a.m.d .




  • Neaprecierea sau Negarea aprecierii. Eeste partea negativă acelor două enumerate mai sus. Nu contează ce eforturi, cât de mult te-ai străduit, nu ai rezultatul final, o să primești critică .


Și aici am câteva exemple : O soție este începătoare în ale bucătăriei , căreia nu îi iese mâncarea. Soțul în loc să o încurajeze îi aruncă farfuria în față. O femeie muncește toată ziua , dar soțul ei zice că nu face nimic.Vede doar ce nu a reușit să ducă la bun sfârșit. O iubită care croiește un tricou pentru iubitul ei , iar el  îi zice că este cea mai mare urâțenie posibilă. Un băiat care confecționează o felicitare chiar dacă nu are talent , iar fetei i se pare cel mai urât desen posibil și o dă înapoi. Un copil care învață să meargă cu bicicleta. Când părinții văd că nu reușește , îl fac incapabil. Soțul care gătește și arde mâncarea. Soţia vine și îl ceartă că a făcut mizerie , că i-a ars tigaia preferată, ș.a.m.d

Din perspectiva mea, acestea sunt exemple de apreciere pe care le întâlnim aproape zilnic , fie că ai trăit sau ai văzut , auzit sau simțit. Nu v-am dat aceste definiții pentru a devia de la subiect și ca să mă cred mai cu moț. Le-am dat pentru a nu mai inventa scuze , cum că nu știm.
 Scumpele și scumpii mei , la ultimele două definiții , exemplele sunt identice , doar reîncadrate diferit. Reîncadrarea unei situații este diferența de a ne grăbii să judecăm. Nu mai stăm să analizăm , nu ne interesează , spunem primul lucru care mintea ni-l dictează , uitând cu desăvârșire să trecem experiența printr-un filtru de analiză . Cele mai fericite cupluri sunt acelea în care partenerii se apreciază reciproc. Cum? Este foarte simplu :''Ce bine îți stă părul'' , ''Ce bun este sosul , ești o gospodină excelentă '', ''Dragul meu , costumul îți vine excelent'' , ''Iubitul meu ochii tai parcă străluces mai bine la lumina zilei '',''Copilul meu a luat 8 , ai muncit pentru el , te felicit'' ,'' Soțul vine cu un buchet de flori , ce grijuliu ..'' ,ș.a.m .d. Dacă le ziceți ,nu reproșați , vor avea o zi fericită , nu una începută cu aspecte negative.
  Cele mai frecvente certuri într-o familie pornesc de la acest fapt ,lipsa aprecierii. Soțul dorește să o surprindă , iar soția începe ca i-a ars oalele. Credeți ca acel bărbat o să mai facă asta ? Niciodată, în acel moment are loc un stop cadru care rămane fixat în subconștient precum o poză foarte bine focalizată .Poate soția o să îl roage să o ajute. Nu va mai face asta , acea imagine o să vină precum un fulger la simpla vedere a acelor unstensile. Credeți că merită o tigaie ? Las la precierea voastră .
  Înainte de a scoate ceva pe gură , analizați ce consecințe au vorbele rostite sau reacțiile pe care le manifestați . Un copil exersează foarte mult mersul cu bicicletă, se dezechilibrează și cade. Parinții nu îi zic '' dragul nostru , aceasta este o lecție care îți va folosi , atunci când cazi , te ridici cu capul sus''. Credeți că părinții zic asta ? Niciodata , cel mai frumos zic ''nu ești bun ,nici să mergi cu o bicicletă ''! Această frază relativ scurtă are un impact asupra acelui copil. În fiecare activitate pe care o va face se va întreba dacă este bun. Copilăria este mai fragilă ca un porțelan. Mintea uni copil este precum o plastilină , se modelează după experiențe. Peste ani, părinții se întreabă ce au copiii ? De ce ,nu mai dau pe la ei ? De ce ? De ce ? Se întreabă de milioane de ori. Răspunsul îl au ,copilăria . Era necesară explicarea acestui exemplu. .
  Să discutăm și pe baza definiției 1. Cu toții apreciem pe aceia care au rezultate , ei chiar merită aprecierile noastre deoarece ei muncesc foarte mult. Pentru familiști, aprecierea vine de la sine. Sunt mereu atenți la toate schimbările pe care partenerul sau partenera le adoptă în ceea ce privește look-ul , modul cum se comportă ș.a.m.d. Pentru cei care se găsesc în ultima definiție ,cârcotașii, vin cu replici pe care cu toții le știm .

    Aprecierea extraordinară este primită de oamenii care fac anumite sacrificii pentru a-și atinge scopul propus. Spre exemplu, sportivii , actrițele care vor o familie , nașterea unui copil ( în cazul mamelor care  fac tratamente  ) ș.a.m.d. Într-o relație , aprecierea are ca scop uniunea. Când aprecierea nu mai există sau, nu a existat , persoanele din viața noastră o să aibă o scădere drastică a stimei de sine. O să se întrebe de ce nu sunt apreciate ? Oare nu merită ? Poate partenerul /partenera are pe alcineva ? Și uite așa, apare neîncrederea , despre care am discutat în articolul trecut .

''Ce bună este mâncarea!'' ,''Ce frumos îți stă tricoul!'', ''Te apreciez , că azi ai fost mai tandru! ''.Fraze scurte , dar cu un uriaș impact asupra stimei de sine, a persoanei din viața noastră .

    Acum o să închei , gândiți-vă la ce v-am spus. Vă propun să reîncadrați o situație înainte de a da frâu liber ,firii  . Încercați , nimeni nu obligă pe nimeni , după cum am mai spus.
Vă pup ,aveți grijă de relațiile voastre , apreciați persoanele de lângă voi .Poate într-o zi nu o să mai fie acolo la mila fărâmei de apreciere. Rămâneți iubiți .




2 comentarii:

  1. Inainte sa incep sa citesc, ma uit atent sa vad ce piese ai pus acolo jos :) Cand l-am vazut pe Teodorescu in capul listei mi-am dat seama ca ai personalitate si esti foarte selectiva. Asa e ca l-ai vazut si la Vocea Romaniei? :D

    Cat despre apreciere, niciodata nu cred ca apreciem indeajuns. si asta doar pentru ca nu suntem perfecti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are o melodie foarte expresivă ,de aceea o melodie nu este sunet , ci cuvinte . Așa este , nu apreciem îndeajuns , nu suntem perfecți suntem unici ...

      Ștergere

Ads Inside Post