duminică, 2 februarie 2014

Înţelegerea

După cum am mai vorbit , o să vă arăt factorii care din perspectiva mea sunt esențiali într-o relaţie.Acum a venit rândul înţelegerii.
 Înţelegerea poate fi definită în mai multe feluri , să începem:
Înţelegerea este atunci când două persoane nu se ceartă , asta este înţelegere . Înţelegere este atunci când unul dintre parteneri face lucruri mai puţin obişnuite , iar celălalt îl înţelege sau îl trimite pe linia de plutire fără violență.


            Băieţii și fetele au anumite obiceiuri , lucruri care le-au intrat în rutină , cu care sunt obişnuiţi, fie că au obiceiuri bune sau mai puțin bune , trebuie înţelese. Nu să începem să comandăm , eu am făcut greșala și m-a costat foarte scump.
            Când iubeşti pe cineva , începi sa devi foarte posesiv , dorindu-ţi ca persoana de lângă tine ,să ţi se dedice mai mult .Te superi când nu se întâmplă și relația nu mai are mult și ajunge la final. De aici , cu cât insiști mai mult asupra unui obicei , creierul te vedea ca pe cineva care vrea să îi distrugă zona de comfort, intrând în defensivă .Deci , nu încercaţi să vă impuneți , căutați anumite strategii pentru a le explica , că aveţi nevoie de ei .
  Starea de blocaj se crează atunci când mintea noastră primeşte mesaje care sunt contrare principiilor și obiceiurilor cultivate de noi .Spune-i unui om să nu mai bea cola , deşi îi place la nebunie , cum crezi că va reacționa?În mod sigur nu cum ne dorim . O să aibă o atitudine de defensivă , simțindu-se chiar deranjat de această sugestie , deşi este spre binele lui .Așa este și într-o relaţie când vrei să îi schimbi obiceiurile unui/unei  partener/partenere ,trebuie să înţelegem , nu creăm blocaje pentru că ele sunt cele mai distructive .
           O să va dau un exemplu pentru a înţelege mai bine .
Unui băiat îi place foarte mult să iasă seara pe afară cu băieţii , plimbări alea ,alea .Prietena lui se supără mereu , pentru că acasă nu are o situaţie prea bună şi are nevoie să vorbească cu cineva. Distanţa fiind factorul care îi despărțea, aceasta îi reproşează foarte mult , plânge , îl roagă , se ceartă , se despart temporar, dar în zadar , el nu vrea sa renunțe.Explicaţia este foarte simplă , acolo este zona lui de comfort și dacă cineva încercă să i-o deranjeze , corpul și mintea pun în ficţiune toate scuturile de apărare .Este foarte ciudat , dar este adevărat .Deci înainte de a încerca să schimbăm pe cineva pentru a fi mai mult pentru noi , trebuie  să fim atenţi să nu creăm blocaje , testaţi la ce îl/o deranjează și ocoliţi.Eu cred ca fata reuşea mai bine dacă stătea și analiza la ce reacţionează mai bine fără ai deranja zona de comfort. Aici intervine înţelegerea .Să înţelegem  că nu este vina lui , ci doar a obiceiuri-lor la care cu toţii suntem sclavi .
            Un alt exemplu , care nu are nici-o legatură cu relaţiile este atunci când eşti în clasa a 12 a și te apuci de învăţat.Au....de aceea  cei care învaţă pentru Bacalaureat , le sugerez să îşi facă un program , nu să înveţe haotic.Pentru a ne implementa un obicei ne trebuie 45 de zile, ca al nostru domn creier și corp să-l integreze. Spun din perspectiva cuiva care nu prea le avea cu învățatul la program , la început aveam dureri de cap , senzaţia că nu o să reuşesc etc . Asta se numeşti scut pentru zona de comfort .
            Să revenim. Calea înţelegerii este plină de capcane , de aceea trebuie  să ne acceptăm partenerul/partenera așa cum este, suparacios/suparacioasă , cu coșuri pe față și alte defecte .Dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm violența sau derivate , nu! Sau să stăm a cerși iubire , nu .Înțelegerea are unele limite .Cum există întelegere , există și neînțelegere .Perspective diferite , care nu coincid  .De  aceea, cea mai bună soluție pentru înțelegere este comunicarea , adica a spune ce te deranjază şi  găsirea soluţiilor împreună  .
            Să aveți grijă de relația voastră , mereu amintiți-vă că vă iubiți , de aceea sunteti împreună. Înțelegerea persoanei este un subiect foarte delicat , deoarece unii/unele mai bine renunță la relație decât să gândească la înțelegere .
 Un citat de sfârşit:"Înțelege persoana de lânga tine , prin asta demonstrezi  înțelegere și la un moment dat , este rândul tău să fi înțeles."
           


2 comentarii:

  1. despre intelegere nu am decat un singur lucru de spus: puterea de intelegere este direct proportionala cu inteligenta. fiecare intelege dupa cum il ajuta capul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveți dreptate ! Unii oameni doar judecă , nu se gândesc cum s-a simțit persoana care trece prin ceva , iar puterea de înțelegere o dobândești odată cu experiența , dar după cum dumneavoastră spuneți și cu coeficientul de inteligență , pe care toți îl avem .Părerea dumneavoastră , este unică , așa percepeți , iar eu o respect . Se vede ca a-ți trecut prin viață cu caietul la dumneavoastră.

      Ștergere

Ads Inside Post